fbpx
08 4001 55 99
info@vitalisera.se

Stress

Kurser i personlig utveckling, självkännedom och inre ledarskap

Stress

Stress är kanske en av vår tids stora hälsoutmaningar. Du är långt ifrån ensam om att vara stressad. Äts du upp av din vardag, av alla krav och måsten? Känner du att du springer mot en vägg? Det är dags att stanna upp och ta tillbaka kontrollen över ditt liv.

Ladda hem pdf

Skicka länk till:

Vitalisera får behandla mina uppgifter i enlighet med deras integritetspolicy. Jag har rätt att återkalla detta samtycke när som helst genom att kontakta Vitalisera via email eller telefon.

Jag vill ha nyhetsbrev. Jag kan avregistrera mig från dessa närhelst jag önskar.

En stärkande mekanism

I grunden är stress en stärkande överlevnadsreaktion som aktiveras när du behöver kämpa för att överleva. Stresshormoner frigörs i din kropp som ger dig kraft och gör dig extra skärpt. Detta så att du kan prestera ditt allra bästa. Man skiljer på fysisk och psykisk stress. Den psykiska uppstår när du upplever att omgivningens krav på dig är för höga. Den fysiska handlar om fysisk belastning som vid träning. 

Positiv och negativ stress

När påfrestningen balanseras med återhämtning är den positiv och stärkande. Är du i balans blir du exempelvis starkare och mer uthållig av att träna. Kanske är du också en av dem som känner att du arbetar mer effektivt under tidspress. Så länge du får tillräckligt med återhämtning är ett visst mått av stress en positiv kraft. En kraft som gör att du tar dig fram i livet.

Stresstålighet och återhämtning

För mycket stress och stress som inte balanseras med återhämtning kan ge alla möjliga symtom. Exempelvis sömnsvårigheter, hudutslag, huvudvärk, rastlöshet, oro, svårigheter att fatta beslut, humörsvängningar, glömska, magproblem med mera med mera. Listan kan göras lång. Faktum är att stress både kan framkalla och imitera många olika symtom och sjukdomstillstånd. När du kommer till rätta med din stress slutar din kropp signalera att någonting är fel och dina symtom försvinner. Det innebär att du ger dig själv tillräcklig och regelbunden återhämtning och att du bygger upp din stresstålighet. Detta så att stress i rätt mängd får positiv effekt istället för negativ. 

Ta kontrollen och skapa balans

Det är alltså inte stress i sig som är farligt utan avsaknaden av återhämtning. Återhämtning innefattar även vila från dina tankar. Om du lägger dig och vilar en timme varje dag så kommer inte det räknas som återhämtning om du under den timmen försöka lösa problem eller strukturera upp kvällens körschema.

Med hjälp av meditation, medveten närvaro och andra tekniker kan du finna din inre ro. Du bli mer motståndskraftig mot stress. Att förstå dig själv och dina behov är minst lika viktigt. Det gör att du kan ta kontrollen och skapa balans i livet. På våra kurser i självkännedom och inre ledarskap får du inte bara en veckas välbehövlig paus. Vi ger dig möjlighet att titta inåt och möta dig själv på riktigt. Efter kursen har du både insikter och verktyg med dig som hjälper dig att skapa en tillvaro där du trivs som allra bäst.

Det är inte stress i sig som är farligt utan avsaknaden av återhämtning