fbpx
08 4001 55 99
info@vitalisera.se

Känslor

Kurser i personlig utveckling, självkännedom och inre ledarskap

Känslor

Har du svårt att sätta ord på dina känslor? Känner du för lite? Eller kanske för mycket? Blir du arg när du kanske egentligen innerst inne är ledsen eller sårad? Är du rädd för att släppa ut din ilska? Hur länge sedan var det du skrattade ända från magen? Eller tillät dig att gråta floder?

Du formas av din uppväxt

Ladda hem pdf

Skicka länk till:

Vitalisera får behandla mina uppgifter i enlighet med deras integritetspolicy. Jag har rätt att återkalla detta samtycke när som helst genom att kontakta Vitalisera via email eller telefon.

Jag vill ha nyhetsbrev. Jag kan avregistrera mig från dessa närhelst jag önskar.

Som bebisar och små barn uttrycker vi våra känslor obehindrat och utan att skämmas. Du grät när något var fel och skrattade när något var roligt. Du var helt beroende av dina föräldrar för att överleva och därför var det livsviktigt att bli älskad och accepterad. I takt med att du växte upp lärde du dig av dina föräldrar och av omgivningen att vissa känslor är bättre än andra. Du började anpassa dig och dina känslouttryck efter vad som var okej och inte. Med den bästa intentionen sa kanske din förälder till dig när du hade ramlat att ”asch, det var väl inte så farligt” eller ”såja, det gick bra”. Det gav indirekta signaler till dig att du inte skulle gråta, inte uttrycka dina känslor.

Du kanske lärde dig att det inte är okej att vara arg för då blev dud uppskickad på rummet, kanske blev mamma orolig när du var ledsen och därför slutade du visa när du var ledsen. Du kanske blev retad för ditt skratt och därför slutade du skratta högt när du var glad. Det resulterade i att du växte upp och blev mindre autentisk, du anpassade dig efter omgivningens förväntningar.

Det finns inga dåliga känslor

Att kategorisera känslor som bra och dåliga är också vanligt. Glädje är bra medan ilska är dåligt. Att vara ledsen och gråta är en svaghet. Att vara arg skapar rädsla och betyder att man inte kan kontrollera sig själv. Sanningen är att alla känslor måste få plats för att du ska må bra. Ilska är en livsviktig känsla som när den uttrycks och används på rätt sätt ger dig tillgång till din kraft. Den stärker din känsla av värde eftersom du står upp för dig själv. Alla känslor fyller en funktion, och alla känslor är därför lika viktiga.

Visa dig sårbar och stå upp för dig själv

Visste du att känslor är flyktiga? Om en känsla tillåts att kännas till 100% så kommer den bara stanna kvar i max 90 sekunder, därefter byts den ut till någon annan. Det känner du kanske igen. Om du blir arg för att någon har behandlat dig illa men väljer att inte uttrycka det, kanske för att inte skapa drama eller för att du inte vågar, så kan du gå runt länge och känna den där ilskan. Du kallas för långsint. Om du istället på en gång ger uttryck för den, helst på ett konstruktivt sätt, så är den lättare att släppa och gå vidare. Det är för att du stod upp för dig själv.

Känslor behöver uttryckas. Om du trycker undan dina känslor tillräckligt länge kan du drabbas av ångest-problematik och depression. Att inte tillåta dig att uttrycka det du känner skickar undermedvetna signaler till dig själv. Signaler om att det du känner inte är okej, att du inte är okej. När du börjar stå upp för dig och omfamna alla dina känslor är du inte längre fången i dig själv. Frihet, kraft och lycka infinner sig.

Utforska hela ditt känsloregister

På Vitaliseras kurser får du under en intensiv och utmanande vecka under trygga förhållanden möta alla aspekter av dig själv och utforska hela ditt känsloregister. När du förstår dina känslor kommer du bättre förstå dina behov och hur du ska kunna tillgodose dem. Något som inte bara gynnar dig själv utan som också kan förbättra, förenkla och fördjupa dina relationer med andra.