Självförtroende
Man brukar skilja på självförtroende, självkänsla och självbild. Självförtroende är tron på din egna förmåga. Det innebär att du har tilltro till att du klarar av det du tar dig för. Vidare handlar självkänslan om hur du värderar dig själv oberoende av dina prestationer. Det vill säga ditt grundvärde. Slutligen sammanfattar självbilden vem du tycker att du är, inklusive hur du tror att andra uppfattar dig. Den förändras genom livet och påverkas av både självkänslan och självförtroendet.
Skicka länk till:
Kombinationen självförtroende och självkänsla
Självförtroendet gör dig motiverad till att prova nya saker eftersom du vet att du har kapaciteten. Med en god självkänsla är du inte rädd för att misslyckas. Eftersom du vet att ditt värde inte sitter i dina prestationer. Kombinationen av en stark självkänsla och ett gott självförtroende gör dig ostoppbar.
Det är betydligt lättare att stärka tron på din egna förmåga med en stark självkänsla. Det gör att du vågar prova dig fram. Detta eftersom du inte har någonting att förlora när du vet att du är precis lika mycket värd även om du skulle misslyckas. Ett gott självförtroende och en stark självkänsla behöver dock inte alltid gå hand i hand. Självkänslan grundläggs i barndomen. Det skulle man kunna säga att självförtroendet också gör. Men, medan självkänslan är djupt rotad och mer av en utmaning att bygga upp är självförtroendet mer variabelt. Både genom livet och mellan olika situationer.
Att missbruka sitt självförtroende
En svag självkänsla kompenseras ofta av ett gott självförtroende. Det kallas en prestationsbaserad självkänsla och innebär att du känner dig värdefull så länge du presterar. Ett gott självförtroende i sig är såklart inte någonting dåligt. Det är det faktum att du använder det som kompensation för en låg självkänsla som kan bli destruktivt. Det kan nämligen driva dig till total utmattning. Att känna värde utifrån hur du presterar är inte särskilt hälsosamt eller långsiktigt hållbart. När du värderar dig själv utifrån hur du presterar kan det vara svårt att må bra i situationer då prestation inte är möjlig. Expempelvis om du hamnar i en kris, går i pension, blir arbetslös eller långvarigt sjuk.
Med det sagt, ett starkt självförtroende gör sig allra bäst i kombination med en stark självkänsla. Du kan få båda två.
Att tro på sig själv
Genom att lyckas med det du åtar dig kommer ditt självförtroende automatiskt stärkas. För att aktivt stärka ditt självförtroende kan du ha nytta av att sätta upp mål. Både kortsiktiga och långsiktiga. Mål som du kan bocka av gör det nämligen lättare att se vad du uppnår. Sanningen är förstås att du klarar av en massa saker hela tiden. Om du inte tror på din förmåga eller är van att bara köra på kan det dock vara svårt att se det. Nedskrivna mål hjälper dig att se svart på vitt att du klarar av betydligt mer än du tror.
På Vitaliseras kurser i fördjupad självkännedom och självutveckling får du under trygga förhållanden titta närmare på alla aspekter av dig själv och känna din enorma kapacitet.